Metahaven (Daniel van der Velden, Vinca Kruk) vormgevers PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS
Metahaven (Daniel van der Velden, Vinca Kruk) vormgevers PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Metahaven wil een visueel repertoire bieden voor een progressieve internetpolitiek. ‘Het kernprobleem is dat we geen enkel zelfbeschikkingsrecht hebben over de infrastructuur waarmee we werken.’

In het voormalige kantoor van de bedrijfsartsen van Shell, pal aan het IJ in Amsterdam-Noord, huist een groepje creatieve werkplaatsen, verbonden aan de Tolhuistuin. Hier zetelt Metahaven, een vooraanstaand bureau voor graphic design, dat vorige maand nog werd uitgeroepen tot designstudio van het jaar door het Londense Icon Magazine. Metahaven werkte samen met WikiLeaks, exposeerde in MoMA PS1, en wordt internationaal geroemd. Maar je zou het niet zeggen als je hun studio betreedt, die ze ook nog eens delen met het architectuurtijdschrift Volume. De jaren-vijftigstoelen ogen doorgesleten, het koffieapparaat is defect.

De oprichters en kern van Metahaven, ontwerpers Vinca Kruk en Daniel van der Velden, lijkt het in het geheel niet te deren. Daniel is zojuist teruggekomen uit New York, Vinca is in beslag genomen door hun aanstaande tentoonstelling in het Cobra Museum. Het museum eert de studio als een nieuwe generatie ontwerpers met een nieuwe manier van werken. Het is het meest recente blijk van nationale erkenning. Speels, serieus, hedendaags, offensief: Meta­haven is het allemaal.

Lees verder

Metahaven

Published

de Groene Amsterdammer

Author

Yvonne Zonderop

Article

‘Wie heeft een paar honderd miljoen vrienden?’

Date

17 January 2014

More

metahaven.net

De-Groene-Amsterdammer-Metahaven-2014