Germany, Sachsenhausen 2014 Tourists at the former site of hangings at Sachsenhausen concentration camp. Prisoners hung here for days. Their former fellow inmates had to face them during daily roll-calls. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

T Hoogt Debat | Verder dan film: Austerlitz

Persbericht Filmtheater ‘t Hoogt:

Op woensdagavond 3 mei, één dag voor dodenherdenking, vertonen we in de vierde editie van Verder dan Film de documentaire Austerlitz.

Na de voorstelling gaan we in het café van T Hoogt Filmtheater en Café verder waar de film ophoudt en praten we met experts en het publiek over de reden en de zin van herdenken en hoe toerisme daarmee te verenigen is.

Te gast zijn fotograaf Roger Cremers en bijzonder hoogleraar Kees Ribbens.

Roger Cremers won met zijn serie over toerisme in Auschwitz de World Press Photo Award in de categorie Arts & Entertainment. In zijn boek World War II Today is een uitgebreide serie te zien over het onderwerp waarin hij verschillende vormen van herdenken laat zien.

Kees Ribbens is gespecialiseerd in publiekgeschiedenis en populaire beeldvorming van WOII en andere oorlogen. Sinds 2006 is hij verbonden aan het NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies en als bijzonder hoogleraar ‘Populaire historische cultuur en oorlog’ aan de Erasmus University Rotterdam.

Over de film:
Regisseur Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. De film laat de Holocaust zien door de ogen van de duizenden toeristen die concentratiekampen bezoeken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? De commentaarloze beelden uit de documentaire roepen de vraag op of het voor individuen nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken, als elke ervaring collectief wordt. De titel van de film verwijst naar de gelijknamige roman van W.G. Sebald, over een man die als joods vluchtelingenkind werd beroofd van zijn eigen naam en geschiedenis.