Oekraine, Donetsk, 28-11-2007 De steenkolenmijn 'Trudovskaya' ten zuiden van Donetsk. Een beeld van een witte mijnwerker in de sneeuw. PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Trudovskaya standbeeld

Op mijn tweede reis naar de Donbass Oekraïne in 2007 wilde ik verder werken aan mijn steenkool project. De contacten die ik een jaar eerder had gelegd bleken verwaterd te zijn en ik moest op zoek naar nieuwe locaties en mogelijkheden om te fotografen. Het moeilijke met fotograferen op steenkool complexen is dat niemand verantwoordelijkheden voor mij durven te nemen, laat staan dat men iemand meeneemt die de taal niet spreekt.

In een wit besneeuwde witte ochtend bezocht ik samen met mijn tolk de Trudovskaya steenkolen mijn in het zuid-westen van Donetsk. Na een afkeurend gesprek met de directeur en andere mensen van het hoofdkantoor wilde zij er niet aan om mij toe te laten tot het complex. Het enige dat ze mij wilde aanbieden was een koffie in de bedrijfskantine.

Toen de koffie op was en alle vragen over het leven in Nederland werd mij toch echt verzocht om het complex te verlaten. Voor de hoofduitgang van het kantorencomplex stond een prachtig standbeeld van een witte mijnwerker in de sneeuw. Als enige foto die ik die dag mocht maken heb ik bovenstaande gemaakt.

De oorlog in oost Oekraïne duurt nu al bijna 3 jaar. In de media zocht ik vaak naar plekken en mensen die ik tijdens deze en voorgaande reizen naar het gebied gemaakt heb. Ik wilde weten hoe het er nu uit zag. Afgelopen week kwam onderstaande foto op Instagram tegen.

De vredige mijnwerker van de winterochtend is ook slachtoffer geworden.