Ukraine, Yalta, 21-09-2013 Heroes' of the Civil and Great Patrioic Wars Memorial PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Oorlog op de Krim

In juni 2008 kwam ik voor het eerst op de Krim. Ik was een maand op vakantie op dit prachtige Schiereiland in de Oekraïne. Bovenstaande foto van de jongens die net uit het water komen in de haven van Sevastopol maakte ik toen.

Afgelopen september toen ik uit Volgograd kwam gereist en op weg was naar Jalta had ik een stop-over van 2 dagen in Sevastopol.
Zonder dat ik het wist maakte ik op dezelfde plek weer een foto.

Het monument ‘Soldaat en Matroos’. Dit 131 meter hoge monument werd in 1980 opricht voor de soldaten die in de Grote Patriottische Oorlog vochten. Het standbeeld zou onderdeel worden van een groot herdenkingscomplex in Sevastopol. In het begin van de jaren 90 is de bouw van het complex stilgelegd. Het standbeeld werd in 2007 gerestaureerd.

In vijf jaar was er weinig veranderd in de stad.

Ukraine, Sevastopol, 18-09-2013 The Memorial «Sailor and Soldier» with the Eternal Flame commemorates the Soviet victory over Nazi Germany. height 41 meters PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

De foto hieronder is genomen op de Sapun heuvel in het oosten van Sevastopol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er twee maal gevochten om deze berg. Bij de belegering van de Nazi-Duitsland in 1942 en de bevrijding van de berg door het Rode Leger in 1944.

In het dal aan de horizon moet de plek geweest zijn waar Roger Fenton’s “Valley of the Shadow of Death” gemaakt is, één eeuw eerder tijdens de Krimoorlog. Volgens archeologen is het mogelijk om binnen een aantal meters nog steeds slachtoffers van alle 3 veldslagen te vinden.

Laten we hopen met de ontwikkelingen deze dagen in de Krim dat het daar bij zal blijven.

Ukraine, Sevastopol, 19-09-2013 Diorama Museum "Storming the Sapun Mountain" This museum is located on top of Sapun mountain. This mountain was scene of heavy fighting during the Siege of Sevastopol (1941-1942) and the liberation battle of Sevastopol (May 1944). The diorama inside the museum gives a good insight in the 9 hours battle for this mountain on 7 May 1944. There are also many Russian and captured German weaponry in the surrounding of the building. In the background the area of Roger Fenton's "Valley of Death" must be somewhere PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS