Le Pen en het Front National

In het voorjaar van 1999 zag ik op televisie een actualiteiten programma waarin de opkomst van Jean-Marie Le Pen en zijn Front National in Frankrijk belicht werd. Uit boosheid om hun denkbeelden ging ik in mei van dat jaar naar Zuid Frankrijk om de opkomst van de partij aldaar te fotograferen.

Het was mijn eerste vrije project dat ik deed buiten Nederland.
Ik fotografeerde in Vitrolles waar de vrouw van Bruno Megret – de tweede man van de partij toen – burgemeester was geworden. Ook bezocht ik Marseille en in Aubange een partij bijeenkomst met Le Pen.

In Parijs bezocht ik het partij-congres, Le Pen werd groots toegejuicht terwijl de Marseillaise klonk. Op 1 mei, de dag van de arbeid, marcheerde de aanhangers van het Front National door de straten van Parijs en luisterde alle aanwezigen naar de voornaamste politici van de partij op grote podia.

Vandaag is Marine Le Pen (de dochter van) op bezoek in de Tweede Kamer bij de PVV.

Het is niet te hopen dat die beklemmende gevoelens die ik destijds ervoer in Frankrijk nu opnieuw zal voelen omdat het nu opeens heel dicht bij huis komt.

De Volkskrant publiceerde in de zomer de serie