Barbara Ruda Slaska by Roger Cremers 2001

Heilige Barbara dag

De foto hier boven maakte ik op 4 december 2001 in Ruda ?l?ska in Polen. In die tijd was ik regelmatig in de Poolse mijnbouw streek Silezië om het mijnwerkersleven vast te leggen.

Het is Barbara dag. De dag dat de mijnwerkers hun patrones de Heilige Barbara vieren. De traditionele mijnwerker harmonie loopt door de winkelstraat. Een contrast tussen de oude en de nieuwe tijden.

Ik werkte nog in traditioneel kleinbeeld en zwart-wit.

Volgend jaar maart opent er in Schunck in Heerlen de expositie Oét d’r sjtub. De expositie brengt kunstenaars met een persoonlijke relatie tot de Nederlandse mijnstreek bij elkaar voor een tentoonstelling met erfgoed van morgen. Samen met Su TomesenMelanie BonajoSandro SetolaChaim van LuitDanae Moons ben ik een van de kunstenaars.

De foto’s die geëxposeerd zullen worden zijn heb ik gemaakt tussen 2006 en 2010 in Polen, Oekraïne, China en Zuid-Afrika. Deze foto’s heb ik in kleur en op middenformaat gemaakt. Ook zullen er ook een aantal foto’s uit mijn ‘vroege’ zwart-wit periode te zien zijn. (zoals de foto hierboven).
Eveneens zal ik in januari nieuw werk gaan maken in Turkije. De eerste 3 weken van januari zal ik in het gebied rond Soma en Zonguldak op zoek naar de mijnwerker en de mijnwerkers cultuur aldaar.

Als ik in Turkije ben zal ik ook langs de stad Izmit rijden. De vermoede plek van herkomst van de heilige Barbara.