Nederland, Den Haag, 1997 photographer Gerard Fieret (Den Haag, 1924 – 2009) PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS

Gerard Fieret wie kent hem niet

Wie is al naar de tentoonstelling Modern Times, fotografie in de 20e eeuw geweest. Ik niet….. Toch was de review in The Telegraph: “Gerard Fieret; the Dutch master who died in squalor” de reden dat ik afgelopen weekend de kelder in dook om mijn archief eens door te pluizen. De video onder het Telegraph bericht deed me denken aan een schoolopdracht die ik ergens in 1997 voor de academie in Den Haag maakte.

Gerard Fieret by Roger Cremers

Docent Jean-Jaques Almanza gaf ons de opdracht om een ‘Avedon’ portret te maken. Getogen met een technische camera en een witte achtergrond rol bouwden Patrick, Joris, Saskia en ik een geïmproviseerde studio achter de Grote Kerk. Om beurten nodigden we passanten uit om voor de camera te poseren.  Een oude, weinig modieuze en verstrooide man met een plastiek tasje in zijn hand wilde graag gefotografeerd worden. Het was mijn beurt. Ik maakte zes opnamen: twee opnames over elkaar heen, twee volledig onscherp en twee die bruikbaar waren in de traditie van Avedon.

De man was zelf ook fotograaf geweest maar tekende alleen nog maar, vertelde hij. Uit zijn tasje toverde hij 3 bierviltjes met krabbeltjes van een naakte vrouw er op. Jaren lang hebben deze boven mijn bureau gehangen. Komende dagen ga ik toch maar eens op zoek naar die viltjes.

Gerard Fieret by Roger Cremers

Contactvel 97120