Expo: World War Two Today – Bibliotheek Rotterdam
Laat je tijdens deze expo meeslepen in de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog door winnaar van de World Press Photo en fotograaf Roger Cremers.
Jongere generaties zoeken overal in Europa naar nieuwe manieren om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Daarbij vervaagt de grens tussen herdenking en belevenis, tussen herinnering en vermaak. De Nederlandse fotograaf Roger Cremers merkte deze ontwikkelingen op en begon ze vast te leggen. Zijn foto’s maakten veel los, ook internationaal. In de Centrale Bibliotheek bekijk je een selectie uit het bijzondere werk van deze winnaar van de World Press Photo.
Nieuwe manieren om te gedenken
Hoe verder de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, des te intensiever lijkt hij te worden beleefd. Overal in Europa zoeken mensen naar nieuwe manieren om de Tweede Wereldoorlog te gedenken. Herdenken verandert met de tijd; het wordt zowel abstracter als persoonlijker. Om dit fenomeen vast te leggen trekt Cremers sinds 2008 door heel Europa en fotografeert hij onder meer re-enactments, groepstoerisme naar voormalige concentratiekampen en opgravingen van slachtoffers van de slag om Stalingrad.
Ontheiliging?
De fotoserie van Cremers werd deels geëxposeerd in het prestigieuze Palazzo Strozzi in Florence en Sunday Times Magazine beschreef lovend hoe Cremers de ‘soms ongemakkelijke aanwezigheid’ van toeristen in Auschwitz had vastgelegd. Arnon Grunberg schreef over de foto’s:
‘De spanning die in vrijwel alle foto’s van Cremers te vinden is, is de spanning tussen de sacrale plek en de bezoekers van de plek die (ongewild) aan ontheiliging doen, zodat de kijker telkens weer in tweestrijd verkeert: kijkt hij naar een sacrale plek of kijkt hij naar de ontheiliging ervan?’
Roger Cremers
Roger Cremers (1972) won in 2009 de eerste prijs in de categorie ‘Arts and Entertainment’ van de World Press Photo met zijn reeks over toerisme in Auschwitz, en onlangs won hij de derde prijs in de categorie ‘Buitenland: nieuws (serie)’ van de Zilveren Camera 2015 voor zijn fotoreeks ‘Straten na Bataclan’, over de aanslagen in Parijs in november 2015.
Tijd: 5 april – 14 mei 2018
Toegang: Gratis
Locatie: Centrale Bibliotheek (centrale hal)
Photo Copyright: Bouke Noorlander