Dichter des Vaderlands Anne Vegter

In 2008 werd ik gevraagd voor de VSB Poeziëprijs om alle 5 genomineerden te portretteren. De foto’s zouden gebruikt worden voor de expositie in de Rode Hoed in Amsterdam en in een extra bijlage die door de Groene Amsterdammer werd gemaakt.
Met een achtergronddoek en een geïmproviseerde studio reisde ik het land door om de genomineerden te fotograferen. Eén van de genomineerden was Anne Vegter. In Rotterdam bouwde ik mijn studio op in haar achterkamer (of was het haar keuken?) alwaar ik haar in de schaduwzijde van de druilerige zon fotografeerde. Van elke dichter maakte ik close portret en een portret buiten in zijn of haar omgeving In de expositie werden de 5 portretten close gebruikt.

2008_02_22c1

Contactsheet Anne Vegter

3 rolfilms werden gebruikt voor de 36 close opnames. Hierboven één van de contactvellen van de close opnames’s die ik van Anne maakte. Voor Anne is het portret lange tijd favoriet geweest. In ruil voor het gebruik van de foto op een festival in Columbia kreeg ik afgelopen december twee gesigneerde exemplaren van haar bundels.

In ‘Eiland berg gletsjer’ staat: Lieve Roger, Een oud en nieuw boekje voor jou ter herinnering aan een winterse dag waarop je met inspirende onver- stoorbaarheid een foto nam, die tijdloos bleek. Anne Vegter 15 december 2012 Rotterdam.

MG_5825

Vandaag werd bekend dat Anne de opvolgster is van Ramsey Nasr als Dichter des Vaderlands.
In NRC Handelsblad: Link