Algemeen Dagblad interview Laag bij de Grond - Roger Cremers

LAAG BIJ DE GROND

Stiekem foto’s maken van blote vrouwenbenen, wat een lef! Maar fotograaf Roger Cremers kan het niet laten. Nu haalt hij zijn mooiste foto’s uit de kast om ze met ons te delen.

Tekst: Inger Waling
Foto’s: Roger Cremers

Het blotebenenseizoen kent veel liefhebbers en fotograaf Roger Cremers is er een van. Sinds 1996 fotografeert hij vrouwenbenen, overal waar hij komt. ,,Ik wil best een sprintje trekken voor een paar mooie benen.

Cremers was 24 jaar toen hij zijn eerste paar vrouwenbenen fotografeerde. Inmiddels is die ene foto uitgegroeid tot een collectie van ruim driehonderd paar benen. ,,Ik ben fotojournalist en man. Combineer die twee dingen en dan krijg je deze expositie. Pervers? Absoluut! Ik schaam me er niet voor. Ik ben een fetisjist en groot liefhebber van vrouwenbenen,” zegt hij.

Hij fotografeert zijn vrouwenbenen anoniem. Vrouwen hebben bijna nooit dor dat hij ze op de foto zet. “Ik kan snel werken en vaak ongezien van achteren fotograferen. Ja, erg laf. Ik ben wel eens betrapt. Maar een glimlach maakt veel goed, gelukkig.”

Borstenmannen en billenmannen zijn niets nieuws. Maar benenmannen? ,,Je ziet het soort vrouw terug in haar benen. Krachtig, gespierd, de vorm… Hoe ze staat op hakken, heel zeker of juist onhandig balancerend omdat ze er niet aan gewend is. Het is fascinerend, elegant en aantrekkelijk,” zegt hij met een verliefde zucht.
Mannen kunnen niet wachten tot het rokjesseizoen aanbreekt. Maar de helft van de vrouwen ziet juist tegen de warme zomerdagen op. Wanneer de rokjes uit de kast komen, krijgen zij er kopzorgen bij. Opeens zijn witte benen, cellulitis en kleine haartjes geen privézaak meer, maar openbaar gemeengoed. Bijna de helft van de vrouwen is zelfs zo onzeker over haar benen dat ze weigert om jurken of rokjes te dragen.

Cremers geeft toe dat hij zo zijn voorkeuren heeft wat benen betreft. ,,Oekraïense vrouwen zijn werkelijk prachtig, en hun benen zijn nóg mooier. Hun rokjes zijn ook veel korter, tot net onder de billen.” Maar voor zijn verzameling fotografeert hij juist alle soorten vrouwenbenen. Kort of lang, dik of dun, glad of niet. Bijvoorbeeld de benen van de forse vrouw die met gedroogde vis en een tas vol boodschappen over de boulevard loopt. Gewoon blubberig, met vetrollen en een sinaasappelhuid.

“Ik fotografeer niet alleen de ‘standaard’ mooie vrouwenbenen. Ook bepaalde situaties waarin een vrouw met blote benen loopt kunnnen mooi zijn om vast te leggen. Bijvoorbeeld op een locatie waar ze heel erg uit de toon valt, of wanneer ze onzeker of wiebelig loopt. Benen hoeven dus echt niet jong, slank of mooi te zijn om een plekje in mijn collectie te bemachtigen,” aldus Cremers.
In 1962 komt de minirok in de mode, en vanaf dat moment wordt de mannelijke voorliefde voor benen nog eens extra aangewakkerd. Voor het eerst was een rokje zo kort, en voor het eerst liet een ‘alledaags’ kledingstuk zo weinig te raden over. Vanaf dat moment zijn vrouwenbenen een vast onderdeel van de mode, en mannen kunnen hun geluk niet op. Als reactie roept The Sunday Times meteen het eerstvolgende jaar (1963) uit tot ‘Jaar van het Been’.
Nu zijn we eraan gewend en kijkt niemand (behalve de man) nog op van een vrouw met blote benen. Zelfs de groten der aarde gaan zonder panty door het leven en gooien er nog hoge ogen mee ook. Michelle Obama behaalde de Amerikaanse voorpagina’s toen journalisten ontdekten dat ze nooit panty’s draagt. Inmiddels geldt ze voor velen als ambassadrice van het blote been. “Ik ben erg lang. Voor mij zijn panty’s ongemakkelijk en pijnlijk. Bovendien komen er veel te snel ladders in,” aldus de first lady in het populaire tv-programma The View.

Maar hoe zou het zitten met de onderdanen van de president? Veel vrouwen vinden mannenbenen niet om aan te zien. Uit onderzoek van internetportal Lycos blijkt dat de helft van de vrijgezelle dames niks te maken wil hebben met mannen in korte broek en sandalen. Mannen lijken zich daar weinig van aan te trekken. Eenderde van hen zou het liefst een korte broek aantrekken naar het werk, maar mag dat niet van de baas.
Zo’n verbod op korte rokjes kennen we hier niet. Sterker nog, in Engeland schijnt een advocatenkantoor zijn vrouwelijke personeel juist te verplichten om korte rokjes te dragen. Het liefst met hoge hakken.

Wie geen zin heeft om daarvoor naar Engeland te reizen, kan ook gewoon naar Amsterdam, waar de benenfoto’s van Roger Cremers worden tentoongesteld. Daar zijn niet alleen mooie, lange, slanke en gebruinde benen in het zonnetje gezet, maar vinden alle vrouwenbenen een plekje. Net als op straat.

EXPOSITIE
Show some leg – Roger Cremers
15 juli t/m 15 september 2007
Café De Engelbewaarder
Kloveniersburgwal 59, Amsterdam
De expositie is te zien tijdens de uren waarin het café open is.

rogercremers.com

Published

AD Weekend Laag bij de grond

View the Images:

LINK

Date

28 July 2009